Аналіз впливу характеристик шихтових матеріалів на техніко-економічні показники процесу виробництва залізорудних окатишів - Рой, М. Ю. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об'єктом дослідження є технологічний процес виробництва залізорудних окатишів в умовах ПРАТ "ЦГЗК". Предметом дослідження є характеристика шихтових матеріалів (вологість, гранулометричний склад, хімічний склад та ін.) та їх вплив на продуктивність процесу виробництва окатишів та якість готової продукції. У першому розділі проаналізовано сучасні методи виробництва залізорудних окатишів, розглянуто основні етапи виробництва в умовах ПРАТ "ЦГЗК". У другому розділі проведено аналіз характеристик шихтових матеріалів, які використовуються для виробництва залізорудних окатишів в умовах ПРАТ "ЦГЗК". Проведено аналіз впливу вологісті, гранулометричного складу, хімічного складу матеріалів, характеристик бентоніту, основності шихти на продуктивність процесу та якість окатишів. Визначено раціональні рівні цих факторів. Запропоновано покращити технологію за рахунок введення в шихту вуглецевих матеріалів. У третьому розділі розглянуто питання охорони праці та екології: аналіз небезпечних факторів, заходи щодо запобіганню аварійним ситуаціям. У четвертому розділі виконано розрахунок собівартості окатишів. Визначено економічну ефективність запропонованих заходів, таких як використання вуглецевих матеріалів з оптимальними характеристиками та оптимальною витратою.
Наук. керівник: Ягольник Максим Вікторович, канд. тех. наук, доцент
Keywords: залізорудні окатиші; шихтові матеріали; вологість шихти; гранулометричний склад; концентрат; бентоніт; якість окатишів; продуктивність