Операції з відновлення відходів в контексті підвищення ефективності системи управління відходами гірничозбагачувальним комбінатом - Железняк, Є. М. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: управління відходами гірничозбагачувального комбінату, в тому числі операції рециклінгу / відновлення неорганічних матеріалів. Предмет дослідження: оптимізація управління відходами гірничозбагачувального комбінату, шляхом переробки їх частини на товарну продукцію та зменшення фіскального навантаження підприємства. Мета роботи: підвищення ефективності системи управління відходами гірничо-збагачувального комбінату на підставі виробництва з мінеральних відходів вторинної будівельної сировини та мінімізації плати за їхнє розміщення. Основні результати: Проаналізовано світовий та вітчизняний досвід утилізації відходів гірничодобувної галузі в контексті циркулярної економіки. На основі систематизації номенклатури відходів гірничо-збагачувального комбінату, з їхньою ідентифікацією за Національним переліком відходів розраховані питомі показники їх утворення. Обґрунтовано комплекс організаційно-технічних рішень щодо мінімізації техногенного впливу відвалів гірських порід шляхом інтеграції у структуру комбінату замкненого щебеневого комплексу для переробки скельних розкривних порід на товарну продукцію. Виконано розрахунок екологічного податку за розміщення відходів видобувної промисловості та доведено можливість суттєвого зниження фіскального навантаження на підприємство за умов чинного Податкового кодексу України та перспективного профільного законопроєкту у разі залучення гірської маси для будівельних потреб.
Наук. керівник: Максимова Н.М., канд. техн. наук, доцент
Keywords: гірничо-збагачувальний комбінат; управління відходами; операції відновлення; щебеневий комплекс; екологічний податок за розміщення відходів