Дослідження на фізичній моделі особливостей впливу запиленості середовища на якісні показники газового, палаючого факелу - Молчанов, Л. С.; Голуб, Т. С.; Синегін, Є. В.; Семикін, С. І. (Національна металургійна академія України, 2021)
Процес кисневого конвертування супроводжується виділенням значного обсягу газів, що містять в основному продукти реакцій окислення вуглецю, які формують палаючий факел над горловиною конвертера. При цьому з конвертера виділяється значна кількість пилу різного складу і фракції в залежності від технологічних особливостей продувки, дослідження і облік впливу якої необхідний для розуміння якісних характеристик факела і конвертерного процесу вцілому. У роботі наведені результати дослідження на фізичної моделі, що імітує палаючий факел в запиленому середовищі, шляхом введення твердих порошків різних речовин, на якісні показники горіння факела: візуальні і теплопередачу. Досліджено подачу в палаючий факел порошків хлориду натрію, оксидів заліза, кремнію та алюмінію, чистих порошків заліза, кремнію та алюмінію, сажі і графіту. Встановлено, що введення різних компонентів в факел з температурою нижче, ніж температура факела, навіть при можливому візуальному збільшенні яскравості характеристик, що зокрема встановлено при введенні хлориду натрію або порошку заліза, сприяють зниженню теплопередачі від факела за рахунок відбору тепла на нагрівання і згоряння частинок, що вводяться.

The oxygen converter process is accompanied by the release of a significant amount of gases, containing mainly the products of carbon oxidation reactions, which form a burning torch over the neck of the converter. A significant amount of dust of different composition and fraction is also released from the converter depending on the technological features of the blowing, the study and accounting of the impact of which is necessary to understand the qualitative characteristics of the torch and the converter process in general. The paper presents the results of a study on a physical model simulating a burning torch in a dusty environment, by introducing solid powders of various substances, on the qualitative indicators of torch combustion: visual and heat transfer. The supply of powders of sodium chloride, oxides of iron, silicon and aluminum, pure powders of iron, silicon and aluminum, carbon black and graphite to the burning torch was investigated. It was established that the introduction of various components into the torch with a temperature lower than the temperature of the torch, even with a possible visual increase in brightness characteristics, in particular when introducing sodium chloride or iron powder, reduce heat transfer from the torch due to the heat absorption for heating and combustion of introduced particles.
Investigations on the physical model of the peculiarities of the influence of dust on the quality indicators of a gas burning torch
Keywords: фізичне моделювання факелу допалювання конвертерних газів; порошкові матеріали; візуальні характеристики факелу; теплопередача; physical modeling of postcombustion converter gas torch; powder materials; visual characteristics of torch; heat transfer