Аналіз можливостей передавання цифрової інформації в пристрої для передавання слябів НК1031 - Суботін, О. В.; Петрухін, Я. І.; Ситник, О. С.; Subotin, O. V.; Petrukhin, Ya. I.; Sytnyk, O. S. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У статті з’ясовано, що в умовах переустаткування всіх підприємств на основі ресурсоощадних технологій і комп’ютеризації їхня робота все ще пов’язана зі значними матеріальними збитками в результаті недостатнього розвитку транспортної, технологічної системи супроводу металу й режимної автоматизації. Установлено, що робота системи зв’язку з рухомим об’єктом ускладнена впливом зовнішніх факторів металургійного виробництва завдяки зниженню якості зв’язку. Проблема надійної і безперебійної роботи каналу передавання інформації тісно пов’язана з існуванням паразитних електромагнітних зв’язків і завад, наявність яких погіршує ефективність його роботи. Тому побудова завадостійкого каналу передавання даних та пропозиція апаратної реалізації пристрою зв’язку з об’єктом є актуальними завданнями. Відповідно до міжнародного стандарту EN 50170, для промислової мережі (PROFIBUS) установлюються певні вимоги до швидкості передавання сигналів (1500 Кбіт/с) та довжини сегменту (200 м), які пристрій зв’язку з об’єктом повинен забезпечити. Використання наявних пристроїв зв’язку з об’єктом неможливе, оскільки жоден з них не підходить за технічних чи економічних умов. Як середовище передавання даних чи команд у системах дистанційного керування часто використовують провідні лінії електрозв’язку, радіоканал, оптоволоконну лінію, оптичний сигнал або інфрачервоні промені. Установлено, що використання ультракоротких радіохвиль є найбільш прийнятним для застосування в пристрої зв’язку з об’єктом у цих умовах роботи. Такий вид зв’язку може бути реалізований на звичайній радіостанції, розрахунок параметрів якої має відомий алгоритм. Прогрес останніх років в напрямі підвищення пропускної здатності каналів помітно пов’язаний з розвитком технології передавання цифрових даних, їх синхронізації, ефективного кодування та надійної передавання.

The article found that in the conditions of re-equipment of all enterprises based on resource-saving technologies and computerization, their work is still associated with significant material losses as a result of insufficient development of the transport, technological system of metal support and regime automation. It was established that the operation of the communication system with a moving object is complicated by the influence of external factors of metallurgical production due to the reduction of the quality of communication. The problem of reliable and uninterrupted operation of the information transmission channel is closely related to the existence of parasitic electromagnetic connections and interference, the presence of which impairs the efficiency of its operation. Therefore, the construction of an interference-resistant data transmission channel and the proposal of a hardware implementation of the communication device with the object are urgent tasks. According to the international standard EN 50170 for the industrial network (PROFIBUS), certain requirements are established for the speed of signal transmission (1500 Kbit/s) and the length of the segment (200 m), which the communication device with the object must provide. The use of existing communication devices with the object is not possible, since none of them is suitable under technical or economic conditions. Wired communication lines, a radio channel, an optical fiber line, an optical signal or infrared rays are often used as a medium for transmitting data or commands in remote control systems. It has been established that the use of ultrashort radio waves is the most appropriate for use in a communication device with an object under these operating conditions. This type of communication can be implemented on an ordinary radio station, the calculation of whose parameters has a well-known algorithm. The progress of recent years in the field of increasing the bandwidth of channels is significantly related to the development of digital data transmission technology, their synchronization, effective coding and reliable transmission.
Analysis of the possibilities of transmitting digital information in the device for transmitting slabs NK1031
Keywords: металургійне виробництво; дистанційне керування; пристрій зв’язку з об’єктом; пристрої для передавання слябів; цифрова інформація; завадостійкість; metallurgical production; remote control; object communication device; slab transfer devices; digital information; interference immunity