Безпека та організація робіт під час монтажу вібраційних доставочно-навантажувальних установок у гірночодобувній промисловості - Решотка, В. В.; Ткалич, І. М.; Reshotka, V. V.; Tkalych, I. M. (ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «НАЦІОНАЛЬНИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ», 2023)
Стаття присвячена аналізу технологічних та організаційних аспектів монтажу вібраційних доставочно-навантажувальних установок ВДНУ-4ТХ під час видобутку магнетитових кварцитів підземним способом. Метою дослідження є ідентифікація небезпек та розробка заходів щодо зменшення ризиків для працівників, задіяних на роботах з монтажу вібраційних доставочно-навантажувальних установок у гірничодобувній промисловості. Методологія. Дослідження включає детальний аналіз технологічних процесів видобутку магнетитових кварцитів та монтаж ВДНУ-4ТХ. Для ідентифікації потенційних небезпек та визначення шляхів їх усунення в промислових процесах використано метод Hazard and Operability Study (HAZOP). Висновки. Результати дослідження підтверджують, що ВДНУ-4ТХ є надійним та ефективним засобом для транспортування магнетитових кварцитів. Однак монтаж цих установок супроводжується ризиками травмування працівників, що вимагає більш детального аналізу та розробки заходів для зменшення ризиків. Наслідки досліджень. Дослідження вказує на потенційні виробничі небезпеки та шляхи їх усунення або мінімізації. Перелік небезпек включає роботу на висоті, роботу з електроінструментом, можливість падіння предметів, навислі шматки породи, пожежі та інші. Практична цінність та наслідки. Результати дослідження мають важливе практичне значення для гірничодобувної промисловості, в частині проведення безпечного монтажу ВДНУ. Запропоновані заходи з безпеки можуть підвищити ефективність процесу та знизити ризики для працівників. Оригінальність дослідження полягає в комплексному аналізі технологічних процесів та оцінці ризиків, пов'язаних із використанням ВДНУ-4ТХ під час видобутку магнетитових кварцитів. Значимість результатів полягає у можливості покращення безпеки праці та підвищенні ефективності видобутку в гірничодобувній галузі.

This scientific article is devoted to the analysis of technological and organizational aspects of installation of vibratory delivery and loading units (VDLU) during the extraction of magnetite quartzite by underground mining in the mining industry. Objective. The article is aimed at considering the technological and organizational aspects of the installation of vibratory conveying and loading units (VCLU) in the mining industry, in particular, in the extraction of magnetite quartzite by underground mining. The main goal is to identify and reduce the risks to workers associated with the installation of these units. Methodology. The study includes a detailed analysis of the technological processes of magnetite quartzite mining and installation of VDNU-4TX. The Hazard and Operability Study (HAZOP) method was used to identify potential hazards and determine ways to eliminate them in industrial processes. Conclusions. The results of the study confirm that VDNU-4TX is a reliable and efficient means of transporting magnetite quartzite. However, the installation of these units introduces risks for workers, which requires a detailed analysis and measures to reduce these risks. Research implications. The study points to potential occupational hazards and ways to eliminate or minimize them. The list of hazards includes working at heights, working with power tools, the possibility of falling objects, overhanging pieces of rock, fires, and others. Originality and significance of the results. The originality of the study lies in the comprehensive analysis of technological processes and risks associated with the use of VDNU-4TX in the extraction of magnetite quartzite. The significance of the results lies in the possibility of improving labor safety and mining efficiency in the mining industry.
Safety and work organization during the assembly of vibrating delivery and loading equipment in the mining industry
Keywords: технологічні процеси; безпека праці; ризики; вібраційні установки; монтаж; управління ризиками; technological processes; labor safety; risks; vibration installations; installation; risk management