Бази даних - Сагайда, П. І.; Костіков, О. А. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У виданні наведено конспект лекцій з дисципліни «Бази даних» для студентів економічних та технічних спеціальностей, які не спеціалізуються на вивченні інформаційних технологій. Наведено основні відомості про системи управління базами даних, реляційну модель даних, сучасні підходи до проєктування раціональних структур баз даних з використанням інформаційного та даталогічного моделювання предметних областей накопичення та обробки даних. Розглянуто можливості та особливості застосування SQL як мови запитів до реляційних баз даних, а також основи побудови застосунків баз даних. Рекомендовано для здобувачів першого (бакалаврського) рівня освіти економічних та технічних спеціальностей, які не спеціалізуються на вивченні інформаційних технологій.
Keywords: бази даних; системи управління базами даних; реляційна модель даних; проєктування баз даних; SQL; побудова застосунків баз даних