Спрямоване руйнування гірських порід невибуховими руйнуючими сумішами - Сахно, І. Г.; Сахно, С. В.; Sakhno, I. G.; Sakhno, S. V. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
Руйнування міцних гірських порід є одним з основних процесів у сучасній гірничодобувній промисловості. Найбільш поширеним способом руйнування скельних і навпівскельних гірських порід з міцністю по шкалі проф. Протодияконова більше 6 од. є вибуховий спосіб. Вибухове руйнування пов’язано з численними шкід-ливими впливами на гірський масив і довкілля. Окрім цього, ведення вибухових робіт пов’язано з ризиками пошкодження обладнання, приладів, комунікацій, які перебувають у зоні впливу вибухових робіт. Іноді вибу-хове руйнування не може бути використано через обмеження пило газового режиму або з інших питань безпеки. Екологічною альтернативою традиційним вибуховим методам руйнування міцних гірських порід є невибухові технології. Серед різних методів невибухового руйнування перспективним є метод, що базується на використанні невибухових руйнуючих сумішей. Невирішеним питанням невибухового руйнування гірських порід є спрямоване руйнування в заданих напрямках. Керування напрямком руйнування ведеться переважно за рахунок оптимізації схеми розташування шпурів. При цьому не враховуються природні дефекти, ослаблення і структурні неоднорідності гірських порід. Внаслідок цього спостерігається «ухил» тріщин від проєктного напрямку. Існують технічні рішення, що спрямовані на усунення наявних недоліків спрямованого невибухового руйнування, що ґрунтуються на використанні шпурових вставок і патронів. У статті розглянуто метод спрямованого руйнування гірських порід, який базується на створенні концентраторів розтягуючих напружень на поверхні шпура в необхідних місцях. Розглянуто вплив додаткового встановленого в шпур патрона невибухової руйнуючої суміші на поле напружень поблизу шпура. Запропоновано модифіковану конструкцію патрона невибухової руйнуючої суміші, що дає змогу керувати напрямком руйнування гірських порід під час коригування траєкторії руйнування, яка може бути непрямою лінією.

The hard rocks breakage is one of the main processes in the modern mining and mineral recovery industry. The most common method breakage of hard rock’s with strength according to the scale of Prof. Protodiakonov more than 6 units, there is an explosive. Explosive breakage is associated with numerous harmful effects on the rock mass and the environment. In addition, conducting blasting operations is associated with risks of damage to equipment, devices, and communications located in the zone of impact of blasting. In some cases, explosive destruction cannot be used due to limitations of the dust-gas regime or other safety issues. Explosive-free technologies are an ecological alternative to traditional explosive methods of hard rock breakage. Among the various methods of explosive-free breakage, the method based on the use of soundless chemical demolition agents is promising. An unsolved issue of explosive-free rock breakage is directional fracturing. Control of the breakage direction is carried out mainly due to the optimization of the borehole’s layout. At the same time, natural defects, weakening and structural heterogeneities of rock mass are not taken into account. As a result, a “slope” of cracks from the design direction is observed. There are technical solutions aimed at eliminating the existing disadvantages of directed non explosive-free breakage based on the additional installation in the borehole cartridges. This paper discusses the method of directional fracturing of rocks, which is based on the creation of tensile stress concentrators on the borehole surface in the necessary places. The impact of an additional soundless chemical demolition agent cartridge installed in the borehole on the stress field nearby the borehole is considered. A modified design of the explosive-free cartridge is proposed, which allows to control the direction of rock breakage while adjusting the path of fracturing, which may not be a straight line.
Directional explosive-free breakage of rock by soundless chemical demolition agents
Keywords: невибухова руйнуюча суміш; спрямоване руйнування порід; концентрації напружень; патрон невибухової руйнуючої суміші; траєкторія руйнування порід; керування руйнуванням порід; soundless chemical demolition agent; direction rock breakage; stress concentrations; cartridge of soundless chemical demolition agent; trajectory of rock fracturing; rock breakage control