Використання газів металургійного виробництва для зменшення витрат природних енергоресурсів - Коган, С. О.; Kohan, S. O. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
Робота присвячена обґрунтуванню та удосконаленню енергоефективності підприємств чорної металургії за рахунок використання газів металургійного виробництва як вторинних енергетичних ресурсів. В останні роки підприємства чорної металургії України впроваджували сталу політику підвищення енергоефективності виробництва, що, наприклад, прослідковується у зменшенні споживання природного газу. Все більш актуалізуються питання комплексного використання первинної та вторинної сировини, в тому числі використання газів як вторинних енергетичних ресурсів. Аналіз кількісного та якісного складу пилогазових потоків, утворених у різних виробничих процесах, показав, що аглодоменний і конвертерний переділи можуть суттєво впливати на місцевий повітряний басейн. У складі конвертерного газу як вагому складову за кількістю та калорійністю слід розглядати монооксид вуглецю, при цьому аналітичні дослідження виконано за умови вмісту монооксиду вуглецю в конвертерному газі у газгольдері в межах від 55 об. % до 80 об. %.

The work is devoted to substantiating and improving the energy efficiency of ferrous metallurgy enterprises through the use of gases from metallurgical production as secondary energy resources. In recent years, Ukrainian ferrous metallurgy enterprises have been implementing a constant policy of increasing the energy efficiency of production, which, for example, can be seen in reducing natural gas consumption. The issues of integrated use of primary and secondary raw materials, including the use of gases as secondary energy resources, are becoming increasingly relevant. Analysis of the quantitative and qualitative composition of dust and gas flows generated in various production processes has shown that the sintering and converter stages can significantly affect the local air basin. In the composition of the converter gas, carbon monoxide should be considered as a weight component in terms of quantity and caloric content, while analytical studies were carried out under the condition that the content of carbon monoxide in the converter gas in the gas holder ranges from 55 vol. % up to 80 vol. %.
Using gases from metallurgical production to reduce the con-sumption of natural energy resources
Keywords: вторинні енергетичні ресурси; агломераційний газ; доменний газ; конвертерний газ; калорійність конвертерного газу; secondary energy resources; sinter gas; blast furnace gas; converter gas; converter gas calorific value