Дослідження впливу параметрів обробки сталі на установці ківш-піч на ефективність десульфурації металу - Зелений, Ю. А.; Zelenyi, Y. A. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У першому розділі проаналізовано ефективність відомих технології позапічної обробки сталі. Надано загальну характеристика методам позапічної десульфурації сталі. В результаті встановлено, що раціональні параметри обробки можуть дещо відрізнятися на різних підприємствах. Тому в рамках було досліджено вплив параметрів обробки сталі на ефективність десульфурації сталі У другому розділі проведено статистичний аналіз паспортів плавок, за результатами якого визначено вплив параметрів обробки на ефективність десульфурації сталі, обґрунтовано та наведено рекомендації до впровадження у технологію виробництва сталі. У третьому розділі розглянуто основні шкідливі фактори і небезпечності при виконанні робіт, заходи техніки безпеки, пожежної профілактики, екологічної безпеки для конверторного цеху. Запропоновані заходи, які сприятимуть покращенню умов праці, зниженню ризиків та підвищенню ефективності виробництва при дотриманні екологічних норм. У четвертому розділі розраховано плановий економічний ефект від впровадження запропонованих заходів при обробці сталі обраної марки, який полягає у зменшенні витрати плавикового шпату та браку, проте збільшенні витрату вапна.

The first section analyses the efficiency of the known out-of-furnace steel treatment technologies. A general description of out-of-furnace steel desulphurisation methods is given. It was found that the rational processing parameters may differ slightly from one enterprise to another. Therefore, the influence of steel processing parameters on the efficiency of steel desulphurisation was investigated. Section two presents a statistical analysis of melt data sheets, which identifies the impact of processing parameters on steel desulphurisation efficiency and provides recommendations for implementation in steelmaking technology. The third section discusses the main harmful factors and hazards in the course of work, safety measures, fire prevention, and environmental safety for the BOF Shop. Measures are proposed that will help improve working conditions, reduce risks and increase production efficiency while complying with environmental standards. Section 4 calculates the planned economic effect of the implementation of the proposed measures for the processing of steel of the selected grade, which consists in reducing the consumption of fluorspar and rejects, but increasing the consumption of lime.
Studying the impact of steel treatment parameters in a ladle furnace on the steel desulphurisation efficiency
Наук. керівник: Нізяєв К. Г., д-р техн. наук, професор
Keywords: позапічна обробка сталі; десульфурація; установка «ківш-піч»; сірка; сталь; out-of-furnace steel treatment; desulphurisation; ladle-furnace unit; sulphur; steel