Методика комплексної геометризації показників родовищ корисних копалин - Переметчик, А. В.; Луценко, С. О.; Григор’єв, Ю. І.; Письменний, С. В.; Федоренко, С. О.; Peremetchyk, A.; Lutsenko, S. O.; Hryhoriev, Yu. I.; Pysmennyi, S.; Fedorenko, S. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У статті розглянуто методику комплексної геометризації родовища корисних копалин. На основі розвитку наявних концепцій геометризації було розроблено комплекс методів побудови геометричної моделі родовища корисних копалин. У процесі геометризації родовищ корисних копалин автори дослідження широко використовують геоінформаційні системи. Результати геологічної розвідки та маркшейдерських спостережень були використані як основа для геометризації. Під час створення методики оцінки запасів родовища корисних копалин були розглянуті найбільш використовувані методи гірничо-геометричної оцінки. Найбільш ефективним способом оцінки запасів покладів складної геометричної форми є модифікований метод паралельних вертикальних перерізів. У ході дослідження авторами була розроблена методика визначення оптимального положення ділянок відносно родовища корисних копалин, об’єм яких оцінюється. У процесі геометризації використовуються геостатистичні методи оцінки, які програмно реалізуються в геоінформаційних системах, а також багатовимірний евристичний метод оцінки, розроблений авторами дослідження. Такий набір гірничо-геометричних методів дає можливість поточно і прогнозно геометризувати родовище корисних копалин, а також оцінити його запаси. Цифрова модель родовища, побудована на основі результатів маркшейдерських вимірювань і геологічної розвідки, дає можливість комплексно виконати гірничо-геометричну оцінку родовища корисних копалин. Така модель може бути якісною основою для виконання гірничих і геометричних розрахунків, створення гірничої та графічної документації, а також для побудови топографічних поверхонь і розрахунку об’ємів корисних копалин. Створений авторами дослідження метод комплексної геометризації родовищ корисних копалин дає можливість раціонально планувати гірничі роботи та підвищувати ефективність роботи гірничого підприємства.

The article is devoted to the task of creating a method for complex geometrization of a mineral deposit. Based on the development of existing geometrization concepts, a set of methods for constructing a geometric model of a mineral deposit was developed. In the process of geometrization of mineral deposits, the authors of the study widely use geoinformation systems. The results of geological exploration and surveying observations were used as the basis for geometrization. When creating a methodology for estimating mineral deposit reserves, the most widely used methods of mining and geometric estimation were considered. The most effective method for estimating reserves of deposits of complex geometric shape is the modified method of parallel vertical cross-sections. During the study, the authors developed a methodology for determining the optimal position of cross-sections relative to the mineral deposit, the volume of which is estimated. In the process of geometrization, geostatistical estimation methods are used, which are programmatically implemented in geoinformation systems, as well as a multidimensional heuristic estimation method developed by the authors of this study. Such a set of mining and geometric methods makes it possible to geometrize a mineral deposit currently and predictably, as well as to estimate its reserves. A digital model of the deposit, built on the basis of the results of surveying measurements and geological exploration, makes it possible to comprehensively perform a mining and geometric estimation of a mineral deposit. Such a model can be a high-quality basis for performing mining and geometric calculations, creating mining and graphic documentation, as well as for constructing topographic surfaces and calculating mineral volumes. The method of complex geometrization of mineral deposits created by the authors of the study makes it possible to rationally plan mining operations and increase the efficiency of the mining enterprise.
Method of complex geometrization of mineral deposit indicators
Keywords: комплексна методологія геометризації; геоінформаційна система; геостатистичні методи оцінювання; багатовимірний метод евристичного оцінювання; паралельні вертикальні перерізи; complex geometrization methodology; geoinformation system; geostatistical assessment methods; multidimensional heuristic estimation method; parallel vertical cross-sections