Використання відходів гірництва для збереження вологості ріллі - Костенко, В. К.; Богомаз, О. П.; Сідней, С. О.; Кутняшенко, О. І.; Таврель, М. І.; Вірич, С. О. (ДВНЗ «Донецький національний технічний університет», 2024)
У даній статті авторами запропоновано спосіб попередження втрат зрошувальної води на сільськогосподарських полях за рахунок створення канавок на ріллі, які мають невелику площину відкритої поверхні. Для запобігання обвалювання стінок канавки розглянута можливість заповнення їх порожнини дрібними твердими перегорілими відходами гірництва, які мають високі фільтраційні властивості. При цьому заповнювання порожнечі канавки сумішшю, виготовленої на основі перегорілої відвальної маси із додаванням піднятих з водойм донних осадів буде виступати також засобом підвищення врожайності. Обґрунтовано схему реалізації способу розташування у ріллі заповнених перегорілою породою зрошувальних канавок, а також вихідні та початкові умови її функціювання. Встановлено хвильовий характер міграції води під впливом гравітаційних і капілярних сил. Проведені дослідження показали, що зрошувальна вода концентрується у системі ©канавка з породою – зволожений масив ґрунтуª, яка має вигляд овалу з обмеженою площиною контакту з поверхнею. ɐе визначає малу інтенсивність випаровування, і, відповідно, ефективність запропонованого способу утримання води у ріллі за допомогою додавання твердих перегорілих відходів гірництва.
Keywords: тверді відходи гірництва; поливна вода; канавка; рілля; суглинковий ґрунт