Аналіз технології і організації вибухових робіт в умовах Гліюватського кар'єру ПрАТ "ЦГЗК” - Бриленков, Д. Г. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Об’єкт дослідження – система буріння та підриву на Глеюватському кар’єрі Північного ГЗКа. Предмет дослідження – технологічні параметри , схеми ведення буровибухових робіт на Глеюватському кар’єрі Північного ГЗКа. У першому розділі я детально проаналізовано загальну характеристику Глеюватського кар’єру Північного ГЗКа, та основні показники його роботи. Розглянув геологічні та виробничі умови родовища, що впливають на організацію буровибухових робіт. У другому розділі провів огляд наукової інформації, пов’язаної з вдосконаленням технології буровибухових робіт.Розглянув сучасні технологічні схеми і параметри ведення бурових та вибухових робіт. Запропоновав методику дослідження та проаналізував результати, що дозволяють підвищити ефективність процесу. У третьому розділі описав технологію ведення вибухових робіт на Глеюватському кар’єрі. Провів визначення кращих параметрів підривних робіт і обґрунтував організацію їх виконання. Розглянув технічні рішення, які сприяють підвищенню продуктивності та безпеки робіт. У четвертому розділі приведено заходи з охорони праці та промислової безпеки при виконанні бурових і вибухових робіт,порядок допуску персоналу до кар’єру після проведення масових вибухів. Запропоновано рекомендації щодо зменщення ризиків для працівників. У додатках наведено таблиці з технологічними параметрами та рекомендаціями, що можуть бути використані для покращення організації вибухових робіт.
Наук. керівник: Богомаз О. П., Ph.D., доцент
Keywords: технологія; буровибухові роботи; промислова безпека; Північний ГЗК; охорона праці; Глеюватський кар’єр