Удосконалення схеми збагачення магнетитових кварцитів Першотравневого родовища ПРАТ «ПІВНГЗК» - Гонишев, М. В. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження – технологічний комплекс дезінтеграції та магнітного збагачення залізистих кварцитів Першотравневого родовища в умовах рудозбагачувальної фабрики ПРАТ «ПІВНГЗК». Предмет дослідження – показники рудопідготовки, параметри мікротріщиноутворення залізистої сировини та ефективність селективного розкриття мінералів заліза при заміні традиційного подрібнення на прогресивні технології рудодеструкції. У першому розділі проаналізована виробнича структура рудозбагачувальної фабрики ПРАТ «ПІВНГЗК». Надана загальна характеристика мінерального складу, текстурно-структурних особливостей та фізико-механічних властивостей магнетитових кварцитів Першотравневого родовища. Приведено аналіз існуючих технологічних рішень у світовій практиці збагачення міцних залізистих руд. В результаті визначена необхідність модернізації діючих дробильно-помольних циклів, сформульована невирішена частина проблеми, яку планується досліджувати та вирішувати в рамках кваліфікаційної роботи, що полягає у зниженні енергоємності процессу рудопідготовки та запобіганні переподрібненню розкритих мінеральних зерен. 5 У другому розділі проведено аналіз проблем та обмежень чинних технологічних схем збагачення на підприємстві. Визначено недоліки традиційного тристадійного циклу подрібнення, пов'язані з переподрібненням (шламуванням) магнетиту гідроциклонами та надмірним циркуляційним навантаженням. Обґрунтовано перспективність використання технологій рудопідготовки шляхом пресування під високим тиском (HPGR) , наведено кінематику руйнування залізорудної сировини та оцінено ефект мікротріщиноутворення для полегшення подальшого селективного розкриття мінералів. У третьому розділі описано речовинний склад об'єк та дослідження, представлено госилікатно-магнетитовими кварцитами. Детально викладено методи проведення лабораторних досліджень руди та методику здійснення напівпромислових випробувань високоефективного рудопідготовчого обладнання. У четвертому розділі висвітлено результати технологічного аудиту та випробувань валків високого тиску, визначено кінетичні закономірності подрібнення, обґрунтовано зниження питомих витрат електроенергії на дезінтеграцію, наведено розрахунок капітальних і експлуатаційних витрат та доведено високу економічну ефективність запропонованих змін із терміном окупності інвестицій менше 3 років. У п’ятому розділі розроблено нову технологічну схему збагачення магнетитових кварцитів із інтеграцією прес-валків і грохотів Derrick, виконано детальний розрахунок водно-шламового та якісно-кількісного балансу продуктів збагачення для умов ПРАТ «ПІВНГЗК».
Наук. керівник: Младецький Ігор Костянтинович, д-р тех. наук, професор
Keywords: магнетитові кварцити; рудопідготовка; прес-валки високого тиску (HPGR); тонке грохочення; технологічна схема; модернізація; технологічний баланс; енергоефективність