Робоча програма навчальної дисципліни «Спеціальні технології видобутку корисних копалин » - Луценко, С. О. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
Розвиток мінерально-сировинної бази є однією із основних задач гірничої промисловості України. Багатофакторність складу і різної глибини залягання корисної копалини потребують комплексної технології видобутку із застосуванням принципово нових енергозберігаючих технологій, до яких відносяться спеціальні технології, які включають геотехнологічні методи. Головною умовою застосування спеціальних методів є реальна можливість та економічна доцільність переведення корисної копалини під впливом робочих агентів у рухомий стан і відкачки її на поверхню.