Дослідження інноваційних підходів та технологій мінімізації пиління хвостосховищ відходів збагачення залізних руд - Тішина, В. M. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Oб'єкт дослідження: хвостосховище як джерело пилового забруднення. Предмет дослідження: сучасні методи мінімізації пиління з поверхонь хвостосховищ. Mета кваліфікаційної роботи: пошук та обґрунтування екологічно ефективних рішень для зменшення пиління хвостосховищ, спрямованих на захист довкілля та здоров'я населення. У вступі розглянуто проблему пилового забруднення, його вплив на довкілля та здоров'я населення. У розділі 1 проаналізовано чинники пилоутворення та розглянуто хімічні, біологічні і технічні методи зниження пилу. В розділі 2 розглянуто ефективність застосування реагентів «Лексол» і «VTA-50», визначено оптимальні умови їх застосування. В розділі 3 розраховано використання спринклерних систем для підтримки стабільної вологості поверхонь хвостосховищ, та виявлено переваги комбінування реагентів із зрошенням. В розділі 4 розглянуто заходи для забезпечення безпечних умов роботи З реагентами і зрошувальними системами. В 5 розділі проаналізовано витрати на впровадження заходів, що підтверджує їхню доцільність. У висновках наведено основні результати кваліфікаційної роботи.
Наук. керівник: Макcимова H. М., доцент, канд. техн. наук
Keywords: хвостосховище; пилове забруднення; реагенти; спринклерна систеmа; біологічна рекультивація