Аналіз тепло-енергетичних систем з використанням теплових насосів із інтегрованими у фундамент ґрунтовими теплообмінниками - Цимбал, Б. М.; Мельник, В. І. (Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, 2019)
В Україні, як частині Європи, у зв’язку зі значним збільшенням вартості енергетичних ресурсів відбувається енергетична криза, яка призводить до скорочення виробництва, погіршення рівня мікрокліматичних умов у приміщеннях, збільшенням вартості готової продукції та до великих збитків, як у сільському господарстві так і в промисловості. Одним із напрямків вирішення цієї проблеми є підвищення рівня енергозбереження та енергоефективності, а також комфортності, будівель та споруд, за допомогою альтернативних джерел енергії, тепло-енергетичних систем з використанням теплових насосів, ґрунтових теплообмінників інтегрованих у фундамент, енергетичних паль. В даній роботі представлено аналіз та класифікація існуючих тепло-енергетичних систем з використанням теплових насосів. Було встановлено, що одним з перспективних напрямків дослідження є тепло-енергетичні системи з ґрунтовими теплообмінниками інтегровані в фундамент, енергетичні палі. Дані енергетичні системи можливо класифікувати за технологічними та конструкційними параметрами. Було встановлено негативні характеристики цих систем, до яких можливо віднести: залежність від глибини промерзання ґрунту, складність процесу монтажу, низька корозійна стійкість металевих каркасів та теплообмінників. До переваг цих систем можливо віднести: використання відновлювального джерела енергії, енергії ґрунту, підземних вод, тепловтрати крізь фундамент та цоколь будинку, енергетичних комунікацій, можливість використання, як для охолодження так і для обігріву приміщень, інтегрованість у палі теплообмінників, з іншими енергетич ними системами та гаряче водопостачання. Використання цих систем у будівлях молочних ферм великої рогатої худоби є перспективним напрямком дослідження.

Ukraine, as part of Europe, is undergoing energy crisis due to the significant increase in the cost of energy resources, which leads to a reduction in production, deterioration of the microclimatic conditions in the premises, an increase in the cost of finished products and large losses, both in agriculture and in industry. One of the methods to solve this problem is to increase energy preservation and energy efficiency, as well as comfort of buildings and structures with alternative energy sources, heat and power systems using heat pumps, ground heat exchangers integrated into the foundation, energy piles. This paper represents the analysis and classification of existing heat-energy systems with the use of heat pumps. It was found that one of the perspective directions of the research is the heat-energy systems with ground heat exchangers integrated into the foundation, energy piles. These energy systems can be classified according to technological and structural parameters. The negative characteristics of these systems identified may include: depth dependence of soil freezing, the complexity of the installation process, low corrosion re sistance of metal frames and heat exchangers. The advantages of these systems include: the use of a renewable energy source, ground energy, groundwater, heat loss through the foundation and the basement of the building, energy communications, the possibility of use both for cooling and heating of premises, integration in the heat exchanger pile, with other power systems and hot water supply. The use of these systems in dairy cattle farms is a promising area of research.
Analysis of heat and power systems with the use of heat pumps with ground-based heat exchangers integrated into the foundation
Keywords: геоеолектори; теплообмінник; енергетична паля; тепловий насос; молочні ферми; велика рогата худоба; енергозбереження; енергоефективність; geocollectors; heat exchanger; energy pile; heat pump; dairy farms; cattle; energy saving; energy efficiency