KPI та OKR як вимірники результативності працівників: відмінності та сфера застосування - Середа, Г. В. (ХНПУ імені Г.С. Сковороди, 2024)
У статті досліджується еволюція управління результативністю персоналу (EPM) як ключового компонента управління людськими ресурсами (HRM), що спрямована на досягнення стратегічних цілей організації. Висвітлено роль ключових показників ефективності (KPIs) у моніторингу результативності та критику традиційних систем оцінки, що призвела до появи методології OKR (Objectives and Key Results), яка краще відповідає потребам швидкозмінних умов роботи та інноваційної діяльності в умовах розвитку нової економіки. Наводиться порівняльний аналіз двох технологій моніторингу результативності: КРІ (Key Performance Indicators) і OKR (Objectives and Key Results) та обґрунтовуються сфери і умови їх застосування в системах управління результативністю підприємств.

The article examines the evolution of employee performance management (EPM) as a key component of human resource management (HRM) aimed at achieving the strategic goals of the organization. The article highlights the role of key performance indicators (KPIs) in performance monitoring and criticism of traditional evaluation systems, which led to the emergence of the OKR (Objectives and Key Results) methodology, which better meets the needs of rapidly changing working conditions and innovation in the new economy. The article provides a comparative analysis of the two performance monitoring technologies: KPI (Key Performance Indicators) and OKR (Objectives and Key Results) and substantiates the scope and conditions of their application in enterprise performance management systems.
Keywords: управління результативністю персоналу; ключові показники ефективності; КПЕ; управління ефективністю; персонал; людські ресурси; Employee Performance Management; Key Performance Indicators; KPIs; Objectives and Key Results; OKR; personnel; human resource