Еколого-економічне обґрунтування впровадження АСУ транспортом для скорочення викидів у атмосферне повітря - Пінчук, О. М. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Об’єкт дослідження: логістичні процеси автотранспортного цеху (АТЦ) гірничо-збагачувального комбінату. Предмет дослідження: механізми і методи оцінювання тривалості простою автотранспорту та фактори, що впливають на цей показник, задля оптимізації логістичних процесів та мінімізації відповідних викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря. Мета кваліфікаційної роботи: аналіз ефективності логістичних процесів автотранспортного цеху з акцентом на дослідження тривалості простою автотранспорту та визначення факторів, що впливають на цей показник, а також зменшення викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря. У вступі розглянуто поточний стан використання автоматизованих систему управління (АСУ) автотранспортом. В першому розділі наведено ступінь вивченості поточного стану логістичного процесу і можливостей поліпшення, а також пов’язані з автотранспортною логістикою екологічні аспекти. У другому розділі розглянуто розрахункові методи, за якими можливо відслідкувати кількість викидів забруднюючих речовин у атмосферу, а також визначені об’єми викидів шкідливих речовин від експлуатації автотранспорту та при заправці паливом. У третьому розділі вказана інформація щодо сучасного устаткування, за допомогою якого можливо відслідкувати потенційні викиди забруднюючих речовин, а також економічні показники при використанні такого устаткування та відповідне програмного забезпечення (ПЗ). В четвертому розділі «Охорона праці на автозаправній станції» надана узагальнююча інформація по поводженню з автозаправним комплексом. В п’ятому розділі розраховано економічний ефект від впровадження автоматизованої системи управління (АСУ) автотранспортом. У висновках наведені основні результати кваліфікаційної роботи.
Наук. керівник: Максимова Н. М., канд. техн. наук, доцент
Keywords: управління автотранспортним цехом; інтерактивні дашборди; диспетчерський персонал; викиди забруднюючих речовин; атмосферне повітря; інформаційно-диспетчерська система