Програмний комплекс для інформаційної підтримки діяльності продавця-консультанта - Нефедченко, О. О.; Nefedchenko, O. O. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Метою роботи було створення програмного забезпечення, яке дозволить автоматизувати основні процеси роботи продавцяконсультанта в магазині побутової техніки. Система охоплює облік продукції, управління історією продажів, управління клієнтською базою, генерацію чеків та звітність. Об'єктом дослідження є робота продавців-консультантів у магазині роздрібної торгівлі побутовою технікою. Предметом дослідження є процес автоматизації функціональних обов'язків продавця-консультанта за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. Методологія – структурний аналіз, SADT, моделювання інформаційних потоків, об'єктно-орієнтоване програмування, проєктування баз даних, економічна оцінка розробки програмного забезпечення. У цій роботі проаналізовано функціональні вимоги роздрібного магазину, розроблено технічні умови та побудовано логічну модель інформаційної системи. Програмний продукт реалізовано на мові програмування C# у середовищі Visual Studio та використовує базу даних SQLite. Реалізовано зручний інтерфейс користувача, обліку товарів, продажів, клієнтів, а також механізми формування звітів Було проведено техніко-економічне обґрунтування впровадження розробленої системи. Розроблене програмне забезпечення може підвищити продуктивність роботи продавців-консультантів, зменшити кількість помилок у процесі продажу, забезпечити швидкий доступ до даних, покращити обслуговування клієнтів та оптимізувати внутрішні процеси магазину. Систему можна адаптувати для інших роздрібних підприємств з подібною структурою.

The purpose of the work was to create software that will automate the main processes of the work of a sales consultant in a home appliance store. The system covers product accounting, sales history management, customer base management, receipt generation and reporting. The object of the study is the work of sales consultants in a home appliance retail store. The subject of the study is the process of automating the functional responsibilities of a sales consultant using specialized software. Methodology - structural analysis, SADT method, information flow modeling, object-oriented programming, database design, economic assessment of development. In this work, the functional requirements of a retail store are analyzed, technical conditions are developed and a logical model of the information system is built. The software product is implemented in the C# programming language in the Visual Studio environment and uses the SQLite database. A user-friendly interface, accounting of goods, sales, customers, as well as reporting mechanisms have been implemented. A feasibility study for the implementation of the developed system has been conducted. The developed software can increase the productivity of sales consultants, reduce the number of errors in the sales process, provide quick access to data, improve customer service and optimize internal store processes. The system can be adapted for other retail enterprises with a similar structure.
Software complex for information support of the activities of a sales consultant
Наук. керівник: Сагайда П. І., д-р тех. наук
Keywords: автоматизація; продавець-консультант; облік товарів; продажі; клієнтська база; програмне забезпечення; Visual Studio; C#; Sqlite; інформаційні системи; економічна доцільність; automation; sales assistant; inventory management; sales tracking; customer database; software; information system; economic feasibility