Peculiarities of multi-criteria assessment of ecosystem risks - Khlіestova, O. A.; Burko, V. A.; Yelistratova, N. Yu.; Хлєстова, О.; Бурко, В.; Єлістратова, Н. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
The growth of anthropogenic impact on the environment, caused by population growth, urbanization and intensification of industrial and agricultural production, leads to ecosystem degradation and climate change. This, in turn, creates significant ecosystem risks – the likelihood of negative changes in ecosystems under the influence of natural or anthropogenic factors, which leads to biodiversity loss, disruption of ecosystem functioning and negative impact on people and the economy. However, the complexity of ecosystems and the interaction of numerous factors complicate the assessment process and require the use of a comprehensive multi-criteria approach. The article considers the concepts of ecosystem risk assessment through the prism of multi-criteria, analyzes existing models (qualitative and quantitative) and demonstrates the practical application of this approach. Ecosystem risk assessment is carried out using various methods, including: analysis of historical data, modeling of ecological processes, expert assessments and monitoring. Multi-criteria assessment is one of the most common methods, since it takes into account a wide range of interrelated factors.

Зростання антропогенного впливу на довкілля, спричинене зростанням населення, урбанізацією та інтенсифікацією промислового та сільськогосподарського виробництва, призводить до деградації екосистем та зміни клімату. Це, зі свого боку, створює значні екосистемні ризики – ймовірність негативних змін в екосистемах під дією природних або антропогенних факторів, що призводить до втрати біорізноманіття, порушення функціонування екосистем і негативного впливу на людей та економіку. Проте складність екосистем і взаємодія численних факторів ускладнюють процес оцінки та потребують застосування комплексного багатокритеріального підходу. У статті розглянуті концепції оцінки екосистемних ризиків через призму багатокритеріальності, аналіз наявних моделей (якісних та кількісних) і демонстрація практичного застосування цього підходу. Оцінка екосистемних ризиків здійснюється за допомогою різних методів, що передбачають: аналіз історичних даних, моделювання екологічних процесів, експертні оцінки та моніторинг. Багатокритеріальна оцінка є одним із найбільш поширених методів, оскільки вона враховує широкий спектр взаємопов’язаних факторів.
Особливості багатокритеріальної оцінки ризиків екосистеми
Keywords: ecosystem risk; modeling of ecological processes; multi-criteria assessment; environmental monitoring; anthropogenic factors; екосистемний ризик; моделювання екологічних процесів; багатокритеріальна оцінка; моніторинг довкілля; антропогенні фактори