Ефективна система підготовки запасів при відпрацюванні високонавантажених лав шахт прат «ДТЕК Павлоградвугілля» - Круковський, О. П.; Пілюгин, В. І.; Каменець, В. І.; Демиденко, О. Г.; Krukovskyi, O.; Piliuhyn, V. I.; Kamenets, V. I.; Demydenko, O. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У статті розглядається система підготовки запасів при відпрацюванні високонавантажених лав в умовах шахт ПРАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». Наразі це підприємство є єдиним потужним постачальником енергетичного вугілля в Україні і залишиться ним у повоєнний період у зв’язку з руйнуванням та припиненням роботи видобувних підприємств поблизу районів активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Шахти ПРАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» відпрацьовують пласти вугілля нижнього карбону слабкого ступеня метаморфізму, але з високою енергетичною насиченістю. Видобуток ведеться в складних гірничо-геологічних умовах. Ефективне відпрацювання таких ділянок вимагає розробки комплексних технічних рішень, що враховують взаємовплив тектонічних порушень, гідрогеологічних особливостей і параметрів напруженого стану гірського масиву. З огляду на складні тектонічні, гідрогеологічні та геомеханічні умови, обґрунтовано та реалізовано ефективну систему підготовки, що включає послідовне ведення підготовчих та очисних робіт із застосуванням сучасних типів кріплень. Метою дослідження є розробка і впровадження ефективної системи підготовки запасів, що забезпечує безпечне і стійке відпрацювання високонавантажених лав у складних гірничо-геологічних і гірничотехнічних умовах. Проведено аналіз стійкості виробок, що визначають безпеку та ефективність видобутку вугілля на великих глибинах. Наведено технічні рішення, схеми реалізації та практичні результати, що підтверджують працездатність запропонованого підходу. Представлені матеріали можуть бути використані у проєктуванні систем підготовки в аналогічних гірничо-геологічних умовах. Наукова новизна роботи полягає в комплексному підході до проєктування систем підготовки, врахуванні тектонічних і гідрогеологічних факторів, а також в оптимізації порядку ведення очисних робіт з метою підвищення стійкості дільничних виробок і забезпечення їх безпечної експлуатації.

The article discusses the coal reserves preparation system for high loaded mining longwalls in the mines of PJSC DTEK Pavlogradvuhillia. Currently, this company is the only major thermal coal supplier in Ukraine and will remain so in the post-war period due to the destruction and cessation of mining companies operations near areas of active hostilities and in the temporarily occupied territories of Donbas. The mines of PJSC DTEK Pavlogradvuhillia extract lower Carboniferous coal seams with a low degree of metamorphism but high-energy saturation. Mining is carried out in difficult mining and geological conditions. Effective development of such areas requires the development of comprehensive technical solutions that take into account the interaction of tectonic disturbances, hydrogeological features, and the stress parameters of the rock mass. Given the complex tectonic, hydrogeological, and geomechanical conditions, an effective preparation system has been developed and implemented, which includes the sequential conduct of preparatory and extracting works using modern types of fastenings. The aim of the study is to develop and implement an effective system for coal reserves preparation that ensures the safe and sustainable development of high loaded longwalls in complex mining-geological and mining-technical conditions. An analysis of the stability of workings that determine the safety and efficiency of coal mining at great depths was carried out. Technical solutions, implementation schemes, and practical results confirming the feasibility of the proposed approach are presented. The presented materials can be used in the design of preparation systems in similar mining and geological conditions. The scientific novelty of the work lies in a comprehensive approach to the design of preparation systems, taking into account tectonic and hydrogeological factors, as well as in the optimization of the order of mining operations in order to increase the stability of sectional workings and ensure their safe operation.
Effective coal reserves preparation system for high-loaded longwalls mining at PJSC “DTEK Pavlogradvuhillia” mines
Keywords: підготовка запасів; високонавантажені лави; стійкість виробок; тектоніка; кріплення; підготовчі та очисні роботи; reserves preparation; high-loaded longwalls; workings stability; tectonics; fastening; preparatory and extracting works