Перспективи удосконалення закупівельного процесу в контексті підвищення бізнес-ефективності - Шевчик, В.; Shevchyk, T. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
Актуальність теми дослідження. Аспект підвищення операційної ефективності процесу закупівель є важливою задачею для більшості вітчизняних підприємств гірнічо-збагачувального комплексу. Підвищення операційної ефективності закупівельного процесу ПрАТ «ІНГЗК» можливе за рахунок виведення в аутсорсинг функції взаємодії з постачальниками, а також за допомогою вибору оптимальних постачальників для підприємства. Завдяки чому відбудеться покращення якості послуг кваліфікованими спеціалістами, щодо взаємодії з постачальниками, знизяться витрати на заробітну плату та підвищіться якість проведення закупівельного процесу на підприємстві. Щоб досягнути тривалого та безперебійного функціонування підприємства, виконання планових завдань, а також випуску готової продукції високої якості необхідно забезпечити безперебійне постачання матеріальних ресурсів, обладнання та послуг. Об’єктом дослідження є закупівельний процес на підприємстві ПрАТ «ІНГЗК». Предметом дослідження є теоретико-методологічний інструментарій аналізу, моделювання, прогнозування та оцінювання параметрів забезпечення перебігу закупівельного процесу та результатів цього процесу на підприємстві. Мета дослідження - підвищення операційної ефективності закупівельного процесу на підставі реінжинірингу(удосконалення) в системі управління закупівлями. В кваліфікаційній роботі використовувались: аналіз наукової та методичної літератури, методологія IDEF0 – Integration Definition for Function Modeling, за допомогою якої було проведено аналіз закупівельного процесу ПрАТ «ІНГЗК», визначено його вузькі місця, що потребують детального розгляду та вдосконалення; АВС аналіз, за допомогою якого проведено аналіз ринку постачальників з метою вдосконалення закупівельного процесу за рахунок вибору для співпраці надійних постачальників; Метод Т. Сааті – для обґрунтування вагомості критеріїв оцінювання діяльності учасників закупівельного процесу.

Relevance of the thesis. The aspect of improving the operational efficiency of the procurement process is an important task for most domestic mining enterprises and processing complex. Improving the operational efficiency of the procurement process of PJSC "INGOK" is possible by outsourcing the function of interaction with suppliers as well as by selecting the optimal suppliers for the enterprise. It should improve the quality of services provided by skilled specialists in the area of interaction with suppliers, reduce labour costs and improve the quality of the procurement process at the enterprise. In order to achieve long-term and uninterrupted operation of the enterprise, fulfilment of planned tasks, as well as production of high-quality finished products, it is necessary to ensure an uninterrupted supply of material resources, equipment and services. The object of the research is the procurement process at the enterprise of PJSC "INGOK". The subject of the research is the theoretical and methodological instruments for analysing, modelling, forecasting and evaluating the parameters of the procurement process and the results of this process at the enterprise. The purpose of the research is to improve the operational efficiency of the procurement process through reengineering (improvement) in the procurement management system. The thesis used: analysis of scientific and methodological literature, IDEF0 methodology - Integration Definition for Function Modelling, which was used to analyse the procurement process of PJSC "INGOK", identify its bottlenecks that require detailed consideration and improvement; ABC analysis, which was used to analyse the supplier market in order to improve the procurement process by selecting reliable suppliers for cooperation; T. Saaty's method - to substantiate the importance of the criteria for assessing the performance of procurement participants.
Prospects for improving the procurement process in the context of increasing business efficiency
Keywords: закупівлі; управління закупівлями; закупівельна діяльність; закупівельний процес; запаси; управління запасами; ресурси; матеріальні ресурси; procurement; procurement management; procurement activities; procurement process; inventory; inventory management; resources; material resources