Зниження собівартості концентрату за рахунок оптимізації системи зневоднення продуктів збагачення - Криворотько, В. В.; Kryvorotko, V. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Об’єктом дослідження є процес складування хвостів і системи оборотного водопостачання у збагачувальному виробництві. Предметом дослідження є залежність техніко-економічні показники збагачення магнетитових кварцитів ПрАТ «ПівнГЗК» від технології зневоднення та складування відходів. У першому розділі проаналізована структура ПрАТ «ПівнГЗК». Надана загальна характеристика вихідної сировини, що видобувається основними родовищами комбінату. Проаналізовано уснуючу технологію збагачення магнетитових кварцитів, сформульована напрям подальшого виконання досліджень. У другому розділі проведено обґрунтовано технології «сухого» складування відходів збагачення магнетитових кварцитів ПрАТ «ПівнГЗК». Дана технологія спрямована на забезпечення безпечного та економічно зберігання відходів мокрої магнітної сепарації. Сучасні методи, зокрема пошарове укладання та застосування геосинтетичних матеріалів, сприяють зміцненню відвалів і мінімізують ризик забруднення навколишнього середовища, а також зниження собівартоскі концентрату, за рахунок зменшення шляху зворотньої води та вилучення з схеми насосів. Проведені випробування та аналіз експлуатаційних даних показали, що технологія згущення хвостів, порівняно з базовим варіантом двопідйомної схеми, дозволила скоротити енергоспоживання приблизно до 50%.

The object of the study is the process of tailings storage and the circulating water supply system in enrichment production. The subject of the study is the dependence of the technical and economic indicators of magnetite quartzite enrichment of PrJSC "PivnGZK" on the technology of dehydration and waste storage. The first section analyzes the structure of PrJSC "PivnGZK". A general characteristic of the raw materials extracted by the main deposits of the plant is given. The existing technology for enrichment of magnetite quartzites is analyzed, and the direction of further research is formulated. In the second section, the technology for "dry" storage of waste from enrichment of magnetite quartzites of PrJSC "PivnGZK" is substantiated. This technology is aimed at ensuring safe and economical storage of waste from wet magnetic separation. Modern methods, in particular layered laying and the use of geosynthetic materials, contribute to the strengthening of dumps and minimize the risk of environmental pollution, as well as reducing the cost of concentrate, due to the reduction of the return water path and withdrawal from the pump scheme. The tests and analysis of operational data showed that the tailings thickening technology, compared to the basic version of the two-lift scheme, allowed to reduce energy consumption by approximately 50%.
Reducing the cost of concentrate by optimizing the dehydration system of enrichment products
Наук. керівник: Кушнірук Н. В., канд. техн. наук, доцент
Keywords: зневоднення відходів збагачення; хвостосховише; комбінована система водопостачання; технологічна схема; коагуляція та флокуляція; dehydration of waste enrichment; tailing tanks; combined water supply system; technological scheme; coagulation and floculation