Соціально-психологічні аспекти розвитку культури безпеки працівників - Шароватова, О. П.; Цимбал, Б. М.; Гільперт, В. В.; Sharovatova, O. P.; Tsymbal, B. M.; Hilpert, V. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Актуалізовано питання необхідності формування культури безпеки громадян в умовах мінливих реалій сьогодення. Підкреслено, що поряд із нормативно-правовим та організаційно-технічним складниками дедалі більше визнається вагомий вплив психологічних чинників на відчуття безпеки та загальну якість життя людини, що призвело до вивчення психологічних і соціальних аспектів культури безпеки. Психологія безпеки сприяє глибшому усвідомленню людьми ризиків, які можуть виникати в різних сферах повсяк-денного життя. Це знання допомагає приймати обґрунтовані рішення для зниження потенційних загроз. Розкрито, як емоційні стани впливають на сприйняття та оцінку ризику, на реакції людей у небезпечних ситуаціях. Особливу увагу приділено соціальному середовищу, адже саме воно формує ставлення до безпеки, значною мірою впливає на те, як люди сприймають ризики. Розглянуто соціально-психологічні чинники, що впливають на формування та розвиток культури безпеки, зокрема у робочому середовищі. Автори акцентують на значенні колективних норм, цінностей та ставленні працівників до ризиків. Проаналізовано механізми впливу психологічного клімату, стилю управління та комунікації на дотримання норм безпечної поведінки, наведено потенційні наслідки стресового стану працівників на результати роботи підприємства. Увагу приділено ролі лідерства, мотивації, залучення персоналу до забезпечення безпечно-го виробничого простору. Підкреслено необхідність комплексного підходу до розвитку культури безпеки, що поєднує освітні, організаційні та соціально-психологічні стратегії. Наголошено, що результативність таких методів залежить від відкритості й надійності відносин між керівництвом і працівниками, наявнос-ті достовірної інформації про стан виробничо-економічної ситуації. Виступаючи інструментом, що забез-печує внутрішню рівновагу й захищеність у світі сучасного суспільства ризику, розвиток соціально-психологічного компонента культури безпеки має велике практичне значення.

The need to foster a culture of security among citizens in today’s changing realities is highlighted. It is emphasized that the significant influence of psychological factors on individuals’ sense of security and overall quality of life is increasingly being recognized. This growing awareness has led to increased interest in exploring the psychological and social dimensions of the culture of security. Safety psychology contributes to a deeper understanding of the risks that may emerge in various areas of daily life. The article examines how emotional states influence the perception and assessment of risk, as well as individuals’ responses to hazardous situations. Particular attention is discusses to the social environment, as it plays a key role in shaping attitudes toward safety. The article analyzes socio-psychological factors that affect the formation and development of a safety culture, especially in workplace settings. The authors stress the importance of shared norms, organizational values, and employees’ attitudes toward risk. The paper explores how psychological climate, leadership style, and communication practices influence compliance with safety norms. Additionally, it discusses the potential effects of employee stress on organizational performance. The article underscores the need for a comprehensive approach to safety culture development – one that integrates educational, organizational, and socio-psychological strategies. As a means of fostering internal stability and resilience within a modern risk society, the development of the socio-psychological component of a safety culture holds significant practical relevance.
Socio-psychological aspects of development of employee safety culture
Keywords: культура безпеки; психологія безпеки; соціальні чинники; безпечна поведінка; оцінка ризиків; суспільство ризику; безпека працівників; safety culture; safety psychology; social factors; safe behavior; risk assessment; risk society; employee safety