Study into the structural-phase transformations accompanying the resource-saving technology of metallurgical waste processing - Petryshchev, A.; Braginec, N.; Borysov, V.; Bratishko, V.; Torubara, O.; Tsymbal, B. M.; Borysova, S.; Lupinovich, S.; Poliakov, A.; Kuzmenko, V.; Цимбал, Б. М. (ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», 2019)
Дослiджено фiзико-хiмiчнi властивостi легуючого сплаву, отриманого вiдновлювальною плавкою. Це необхiдно для визначення параметрiв, що знижують втрати Ni та Cr при переробцi оксидної легованої сировини та використаннi отриманої легуючої добавки. Визначено, що в сплавi при Si:C в шихтi 0,14–0,50 (O:C=1,78) присутнi фази: твердий розчин C та легуючих елементiв в γ-Fe та Fe3Si. При Si:C=0,14 переважає твердий розчин C та легуючих елементiв в γ-Fe при слабкому проявi Fe3Si. Поетапна змiна Si:C в шихтi на 0,26, 0,38 та 0,50 дала пiдвищення прояву Fe3Si. Мiкроструктура сплаву при рiзному Si:C в шихтi мала чiткий прояв декiлькох фаз, з рiзним вмiстом основних легуючих елементiв. Вмiст Ni – 2,97–14,10 % мас., Cr – 0,91– 17,91 % мас. З пiдвищенням Si:C в шихтi з 0,14 до 0,50 спостерiгалося пiдвищення вмiсту Si з 0,04 % мас. до 0,55 % мас. Вуглець в дослiджених локальних дiлянках поверхнi сплаву, що пiдлягали рентгенiвському мiкроаналiзу, мав значення вiд 0,51 до 1,48 % мас. Локальнi дiлянки мiкроструктури з пiдвищеним Mo (до 9,10 % мас.), Si та C вказують на можливiсть присутностi Mo у виглядi силiцидiв або карбосилiцидiв. З отриманих результатiв дослiдження витiкає, що найбiльш прийнятним Si:C в шихтi є 0,26 (при O:C=1,78). В цьому випадку забезпечується вiдновлення з переважанням у фазовому складi твердого розчину C та легуючих елементiв в γ-Fe та проявом залишкового Si у виглядi силiцидiв. Тобто визначено показники отримання сплаву з вiдносно низьким вмiстом Si та C, але достатнiм для забезпечення необхiдної вiдновної та розкиснюючої здатностi сплаву. Це розширює можливостi ресурсозбереження з використанням отриманого сплаву з замiною деякої частики стандартних легуючих матерiалiв при виплавцi обмежених по вуглецю та кремнiю марок сталей.
Keywords: окалина корозiйностiйких сталей; легованi техногеннi вiдходи; вiдновна плавка; рентгенофазовi дослiдження