Теоретичне обґрунтування паралельного перенесення вектора сили у компенсаторі системи «прес-штамп» - Глазко, В. В.; Кухар, В. В. (СумДУ, 2021)
В процесі розробки принципу дії компенсатора, що забезпечує паралельне перенесення сили реакції центру тиску штампу, був проаналізований характер напружено-деформованого стану одинарного еластомірного пружного елементу довільного перетину. Додавання стискаючої сили викличе деформацію еластомеру, що призведе до появи рівних, співвісних стискаючим, сил пружності, що прагнуть повернути його в початковий стан.