Методи візуалізації гідродинамічних процесів при «холодному» моделюванні продування - Мамешин, В. С.; Нізяєв, К. Г.; Журавльова, С. В.; Mameshyn, V. S.; Nizyayev, K. G.; Zhuravlyova, S. V. (Національна металургійна академія України, 2022)
У статті обговорюються основні переваги та недоліки найпоширеніших методів візуалізації циркуляційних гідродинамічних потоків. Розглянуто сфери їх застосування, обладнання, що використовується. Метою цього дослідження були розробка оригінальної методики візуалізації гідродинамічних потоків за допомогою реоскопічної рідини та аналіз особливостей її застосування при холодному моделюванні кисневоконвертерного продування. Для отримання реоскопічної рідини було запропоновано використовувати воду та сухий перламутровий пігмент марки KW 427 За результатами проведеного «холодного» моделювання продувки встановлено, що використання реоскопічної рідини забезпечує стабільність візуалізації гідродинамічних циркуляційних потоків і дозволяє визначати напрямок руху і розподіл циркуляційних потоків, що формуються в рідкій ванні і встановити локалізацію застійних зон.

This article discusses the main advantages and disadvantages of the most common methods of hydrodynamic circulation flows visualization. The areas of their use and used equipment are considered. The purpose of this study was to develop an original methodology for visualizing hydrodynamic flows using rheoscopic fluid and analyze the features of its use in “cold” modeling of oxygen-converter blowing. To obtain a rheoscopic fluid, it was proposed to use water and a dry pearly pigment. Based on the results of the “cold” modeling of blowing, it was determined that the use of rheoscopic fluid provides the stable visualization of hydrodynamic circulation flows, allows to determine the direction of movement and distribution of circulation flows that form in the liquid bath and establish the localization of stagnant areas.
Methods of visualization of hydrodynamic processes in "cold" modeling of blowing
Keywords: продувка; гідродинамічні потоки; візуалізація; реоскопічна рідина; blowing; hydrodynamic flows; visualization; rheoscopic fluid