Вибір оптимального способу використання металургійних відходів при агломерації - Уманський, М. А.; Umanskyi, M. А. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Дипломна робота присвячена дослідженню оптимального способу використання металургійних відходів у процесі агломерації для підвищення ефективності виробництва агломерату. У роботі проведено аналіз сучасних методів переробки металургійних відходів та їх впливу на якість агломерату. Виконано дослідно-промислові випробування, що підтвердили можливість використання металургійних відходів у шихті без зниження продуктивності агломераційних машин. Визначено оптимальні параметри застосування відходів, що дозволяють зменшити витрати залізорудної сировини та знизити собівартість виробництва. Запропоновані заходи сприяють покращенню екологічних показників виробництва, зменшенню обсягу шкідливих викидів та раціональному використанню ресурсів. Проведено економічний аналіз доцільності впровадження технології, який підтвердив її ефективність. Результати роботи можуть бути використані на металургійних підприємствах для підвищення ефективності агломераційного виробництва та зниження негативного впливу на навколишнє середовище.

This master's thesis is dedicated to studying the optimal method for utilizing metallurgical waste in the sintering process to enhance sinter production efficiency. The research analyzes modern methods of metallurgical waste recycling and their impact on sinter quality. Experimental and industrial trials have been conducted, confirming the feasibility of incorporating metallurgical waste into the sinter mix without reducing the productivity of sintering machines. Optimal application parameters were determined, allowing for a reduction in iron ore consumption and lowering production costs. The proposed measures improve the environmental performance of production, reduce harmful emissions, and ensure the rational use of resources. An economic feasibility analysis of the proposed technology was conducted, confirming its effectiveness. The results of this work can be applied in metallurgical enterprises to enhance sinter production efficiency and reduce the environmental impact.
Selecting the optimal method for utilising metallurgical waste in sintermaking
Наук. керівник: Ягольник М. В., доцент, канд. техн. наук