Вдосконалення модуля автоматизації механізму автоперекидання шиберів мартенівської печі - Друзь, Є. А.; Druz, Ye. A. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2024)
У першому розділі проаналізовано металургійну промисловість. Розглянуто конструкцію та принцип роботи мартенівської печі. Детально розглянуто функціонування контуру управління стабілізації теплового режиму печі. Проаналізовані патенти, які на сьогодні марально застарілі, проте дають базу для подальшої модернізації за допомогою оцифрування вхідних та вихідних потоків даних, які потребують контролю та керування. В результаті виявлена необхідність у покращенні існуючого процесу здійснення 6 автоперекидання шиберів, яке планується досліджувати та вдосконалювати в ході виконання кваліфікаційної роботи. У другому розділі проведено дослідження виконавчого механізму автоперекидання шиберів мартенівської печі. Розглянуто його складові виконавчого механізму автоперекидання шиберів мартенівської печі та визначено методологію та причини підбору комплектуючих за їх функціональними ознаками. Визначено фактори, які сприяли вибору та встановленню механізму відстеження, його компонентної бази та діаграми роботи. Досліджена електрична частина агрегату, яка відповідає за керування виконавчим пристроєм та дозволяє здійснювати моніторинг стану за допомогою світлової індикації. У третьому розділі розглянута проблематика керування технологічним процесом контролю температурного режиму в печі. Обрано модулі, які підвищать надійність агрегату та автоматизують його в повному обсязі. У четвертому розділі виконано розрахунок економічної ефективності модернізації процесу автоперекидання шиберів мартенівської печі.

The first section analyzes the metallurgical industry. The design and principle of operation of the open-hearth furnace are considered. The functioning of the control loop for stabilizing the thermal regime of the furnace is analyzed in detail. Patents are analyzed, which are morally 7 obsolete today, but provide a basis for further modernization through the digitization of input and output data flows that require control and management. As a result, the need to improve the existing process of automatic gate valve transfer was identified, which is planned to be investigated and improved during the qualification work. In the second section, the actuator was studied. The components of the actuator were considered and the methodology and reasons for selecting components based on their functional characteristics were determined. The factors that contributed to the selection and installation of the tracking mechanism, its component base and operation diagram were determined. The electrical part of the unit was studied, which is responsible for controlling the actuator and allows monitoring the status using light indication. In the third section, the issues of controlling the technological process of controlling the temperature regime in the furnace were considered. Modules were selected that will increase the reliability of the unit and automate it in full. In the fourth section, the economic efficiency of the modernization of the process of automatic tipping of the gates of the open-hearth furnace is calculated.
Improvement of the automation module of the mechanism for auto-overturning of the gates of an open-hearth furnace
Наук. керівник: Голотюк М. В., доцент, кандидат технічних наук
Keywords: мартенівська піч; виробництво; промисловість; металургія; контролер; автоматизація керування; газ; поворотна засувка; open-heater furnace; production; industry; metallurgy; controller; automation control; gas; rotary gate