Пристрій для асинхронного пуску синхронного двигуна з нелінійним накопичувачем енергії в контурі збудження - Чугунов, Д. В.; Шрамко, Ю. Ю.; Нізімов, В. Б.; Роєнко, Ю. С.; Коваленко, А. Є.; Черніков, М. В. (Дніпровський державний технічний університет, 2025)
Ефективними методами успішного пуску завантажених синхронних двигунів є методи, що ґрунтуються на компенсації електромагнітної інерційності контурів збудження шляхом підключення резисторів, накопичувачів енергії, компенсуючої електрорушійної сили, а також розчеплення обмотки збудження з ємностями. Визначені оптимальна величина ємності нелінійного накопичувача енергії та електромагнітний момент в режимі асинхронного пуску. Досліджені та розраховані динамічні характеристики асинхронного пуску синхронного двигуна. Здійснена порівняльна оцінка режимів асинхронного пуску дискретного накопичувача у порівнянні із запропонованим пристроєм.

Effective methods of successful starting of loaded synchronous motors are those based on compensation of electromagnetic inertia of excitation circuits by connecting resistors, energy storage devices, compensating electromotive force, and decoupling of excitation winding from capacitors. The optimum value of the nonlinear energy storage capacitance and electromagnetic torque in the asynchronous starting mode are determined. The dynamic characteristics of the asynchronous starting of a synchronous motor are investigated and calculated. A comparative assessment of the asynchronous starting modes of a discrete energy storage device in comparison with the proposed device is made.
Device for asynchronous starting of a synchronous motor with a nonlinear energy accumulator in the excitation circuit
Keywords: асинхронний пуск; синхронний двигун; накопичувач енергії; ємнісні стрижні; asynchronous starting; synchronous motor; energy storage; capacitive rods