Особливості перекладу медичної термінології - Шепітько, С. В.; Тарапатов, М. М. (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, 2019)
У статті проаналізовано особливості лінгвістичного функціонування медичної термінології та перекладацьких трансформацій, що було застосовано для відтворення українською мовою відео- та аудіо ряду серіалу «Доктор Хаус». Зокрема, увагу зосереджено на вивченні тематичного складу, класифікації спеціальної лексики та основних типів перекладацьких трансформацій. Автори досліджують найбільш продуктивні шляхи перекладу медичної термінології з англійської мови українською. У результаті засвідчено превалювання лексичних трансформацій. Найчастотнішими прийомами перекладу медичної спеціальної лексики є калькування, транслітерація і транскрипція. Тому постулюється ідея про те, що вони дозволяють зберегти інтернаціональність медичної термінології.

The article analyzes peculiarities of linguistic functioning of medical terminology and translator’s transformations which were used in conveying into Ukrainian video and audio footage for the series “Doctor House”. Particularly, attention is concentrated on the study of thematic content, classification of special lexis and the main types of translator’s transformations. The authors research the most productive methods of translating English medical terminology into Ukrainian. As a result, evidence is found to prevalence of lexical transformations. The most frequent methods of translating medical lexis are loan translation, transliteration and transcription. On the basis thereof, the idea that these methods are used to preserve internationality of medical terminology is hypothesized.
Peculiarities of translating modern medical terminology
Keywords: термін; термінологія; медичний текст; лексичні трансформації; граматичні трансформації; лексико-граматичні трансформації; term; terminology; medical text; lexical transformations; grammatical transformations; lexico-grammatical transformations