Промислові випробування прокатних емульсолів в умовах ПАТ «Запоріжсталь» для вибору оптимального продукту та вдосконалення технологічних прийомів роботи з прокатною емульсією - Спічак, О. Ю.; Кухар, В. В.; Широкобоков, В. В.; Spichak, O. Yu.; Kukhar, V. V.; Shyrokobokov, V. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У статті представлено результати дослідно-промислових випробувань 22 марок прокатних емульсолів на металургійному комбінаті ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ». Основна мета роботи – визначити оптимальні параметри використання прокатних емульсій при холодному прокатуванні низьковуглецевих сталей, зокрема зниження забрудненості поверхні штаби, покращення чистоти поверхні після кожного технологічного переділу та мінімізація дефектів, що виникають під час відпалу й дресирування. У роботі детально описується розроблена методика проведення промислових випробувань емульсолів, включно з етапами добору проб концентрату, очищення обладнання, а також аналізом змін концентрації емульсії та вмісту механічних домішок. Особлива увага приділяється впливу емульсолів на зношування валків, стабільність навантажень на двигуни та якість готового прокату. У процесі дослідження розроблено та затверджено технологічні вимоги до прокатних емульсолів, які стали основою для взаємодії з виробниками мастильних матеріалів. Важливим аспектом роботи є вивчення схильності емульсій до утворення коксових залишків після відпалу та розробка рекомендацій щодо зменшення кількості механічних домішок у прокатних емульсіях. Отримані результати дали змогу покращити процес виробництва холоднокатаного прокату, підвищити його якість та знизити собівартість завдяки оптимізації роботи з емульсіями. Стаття також містить накопичені дані щодо забрудненості прокату й пропозиції щодо подальшого вдосконалення технологічних процесів на основі проведених випробувань.

The article presents the results of experimental-industrial trials of 22 brands of rolling emulsions at the metallurgical plant PJSC “ZAPORIZHSTAL”. The primary goal of the study was to determine optimal parameters for using rolling emulsions in cold rolling, focusing on reducing strip surface contamination, improving surface cleanliness after each technological stage, and minimizing defects during annealing and tempering. The paper describes in detail the developed methodology for conducting industrial tests of emulsions, including the stages of concentrate sampling, equipment cleaning, and analysis of changes in emulsion concentration and the content of mechanical impurities. Special attention is given to the influence of emulsions on roll wear, motor load stability, and the quality of the finished rolled product. The study also led to the formulation and approval of technical requirements for rolling emulsions, which serve as a basis for collaboration with lubricant manufacturers. A significant aspect of the work is the examination of emulsions’ tendency to form coking residues after annealing and the development of recommendations to reduce the number of mechanical impurities in the rolling emulsions. The findings from these trials enabled improvements in the cold rolling process, enhancing product quality and reducing costs by optimizing emulsion management. The article also provides accumulated data on product contamination and offers suggestions for further improvements in technological processes based on the trial results.
Industrial Trials of Rolling Emulsols at PJSC “Zaporizhstal” to Select the Optimal Product and Improve Technological Methods of Working with Rolling Emulsions
Keywords: емульсол; дослідно-промислові випробування; забрудненість прокату; час роботи емульсії; концентрація емульсії; рівень механічних домішок; rolling emulsion; industrial trials; product contamination; emulsion working time; emulsion concentration; mechanical impurity levels