Розробка заходів із підвищення якості магнетитових концентратів в умовах ІнГЗК - Забелло, І. Д. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена розробці та обґрунтуванню заходів із підвищення якості магнетитових концентратів в умовах ПрАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат». Актуальність дослідження зумовлена зростанням вимог металургійних підприємств до якості залізорудної сировини, насамперед до вмісту заліза та допустимого рівня діоксиду кремнію, а також необхідністю забезпечення стабільних якісних показників концентрату за мінливих властивостей вихідної руди. У роботі проаналізовано геолого-мінералогічні особливості магнетитових кварцитів Інгулецького родовища, що характеризуються тонкою та дуже тонкою вкрапленістю магнетиту, високим вмістом кварцу та значною мінералогічною неоднорідністю. Розглянуто діючу технологічну схему збагачення на рудо-збагачувальній фабриці № 1 ІнГЗК, виконано аналіз якісно-кількісної та водно-шламової схем збагачення, визначено зниження якості та підвищення вмісту пустої породи магнетитового концентрату. Особливу увагу приділено впливу процесів подрібнення та класифікації на ступінь розкриття магнетиту, утворення тонкодисперсних шламів і селективність мокрої магнітної сепарації. Обґрунтовано роль стабілізації гранулометричного складу живлення, густини пульпи та якості оборотної води у формуванні кінцевих показників якості концентрату. У спеціальній частині роботи запропоновано технологічні заходи з удосконалення режимів магнітної сепарації та знешламлення, спрямовані на зниження вмісту діоксиду кремнію та підвищення вмісту заліза у готовому продукті. Виконано розрахунок і вибір основного технологічного обладнання з урахуванням мінералогічних особливостей руд та вимог до якості магнетитового концентрату. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості впровадження запропонованих 5 заходів у виробничих умовах ІнГЗК без суттєвих капітальних витрат, що сприятиме підвищенню якості та стабільності магнетитових концентратів і покращенню техніко-економічних показників збагачувального виробництва.
Наук. керівник: Младецький І. К., д-р тех. наук
Keywords: магнетитові кварцити; збагачення корисних копалин; магнетитовий концентрат; подрібнення руди; класифікація; мокра магнітна сепарація; знешламлення; водно-шламова схема; якісно-кількісна схема; розкриття магнетиту; Інгулецький гірничозбагачувальний комбінат