Дослідження математичних методів і моделей довгострокового розвитку промисловості - Турлакова, С. С.; Turlakova, S. S. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2022)
Обґрунтовано актуальність дослідження відповідних математичних методів і моделей довгострокового розвитку національної промисловості. Доведено, що каузальні економетри-чні моделі виробництва є відносно простим і зручниму використанні та найбільш пошире-ним інструментарієм дослідження довгострокового економічного майбутнього. Визначено, що виробничі функції, пристосовані до окремих обставин, довели свою спроможність вирі-шувати поставлені завдання. Проте проблема більш точного налаштування на особливості модельованого об'єкта досліджень є актуальною в нинішніх умовах розвитку України, приконцентрації уваги на окремих секторах, зокрема на промисловості, та у зв'язку з революцій-ними трансформаціями виробничих сил і відносин відповідно до поширеннякіберфізичних технологійЧетвертої промислової революції. У таких специфічних обставинах доцільно порушуватипитання про використання більш складних комплексних моделей. З одного боку,вони є кращими, оскільки дозволяють точніше налаштовуватисяна модельований об'єкт, у тому числі за рахунок додавання важ-ливих чинників, які перебуваютьза межамивиробничої системи, а зіншого ‒гіршими, оскі-льки ускладнюють аналіз і суттєво збільшують кількість змінних, потрібних для опису ди-наміки економічного зростання. У зв'язку з цим не можна нехтувати експертними методами дослідження. Вибір типу моделі, кола факторів впливу, можливих сценаріїв розвитку тощо потребує, як правило, експертних оцінок (часто неявних). Тому при аналізі довгих факторів і тенденцій розвитку важливо дотримуватисяголовного методологічного посилу експертних підходів допобудовифорсайтів: для далеких часових горизонтів в умовах суттєвої невизна-ченості доцільно порушувати питання не про розрахунок «правильного майбутнього», а про оцінку спектру вірогідних сценаріїв розвитку, розширення і переосмислення його нових мо-жливостей і викликів, зокрема для уникнення потенційно згубних ідей і очікувань, закладе-них употочну політику.
Research of mathematical methods and models of long-term industrial development
Keywords: Четверта промислова революція; математичні методи і моделі; довгостроковий розвиток; промисловість; фактори виробництва; економічна динаміка; форсайт; the Fourth industrial revolution; mathematical methods and models; longterm development; industry; factors of production; economic dynamics; foresigh