Обгрунтування параметрів подрібнення руди для підвищення якості магнетитових концентратів в умовах ПівдГЗК - Кононенко, С. С. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об'єкт дослідження – процес подрібнення залізистих кварцитів у барабанних млинах на заключних стадіях збагачення. Предмет дослідження – вплив геометричних параметрів (форми та розміру) мелючих тіл на енергоємність, селективність подрібнення та показники зносу. Робота присвячена підвищенню якості магнетитових концентратів ПівдГЗК через оптимізацію завантаження млинів III стадії подрібнення. У роботі проведено порівняльний аналіз роботи куль різних діаметрів, цільпебсів та параболоїдних мелючих тіл. Науково обґрунтовано переваги параболоїдів розміром 25х29 мм, які забезпечують приріст готового класу –0,044 мм при одночасному зниженні частки шламів. Результати досліджень доводять, що зміна форми мелючого середовища на параболоїдну дозволяє знизити енерговитрати на 28% та підвищити експлуатаційний ресурс завантаження майже вдвічі. Розраховано економічний ефект та запропоновано заходи з охорони праці при роботі з новими типами мелючих тіл.
Наук. керівник: Кушнірук Н. В., канд. тех. наук., доцент
Keywords: подрібнення; магнетитовий концентрат; мелючі тіла; параболоїд; енергоефективність; селективність; ПівдГЗК